Στα ξέφωτα της κατάθλιψης




Δρ Ευστράτιος Παπάνης

https://psichologiagr.com


Η κατάθλιψη δεν έχει ποτέ ένα πρόσωπο. 


Με Ύδρα Λερναία ομοιώθηκε, που μέσα σου για χρόνια κυοφόρησες, ενώ την είχες νιώσει να αναγεννιέται, να αναμορφώνεται και να τρέφεται με τις ανασφάλειες, τις ατολμίες και τις πίκρες, που απερίσκεπτα είχες περισυλλέξει.


Μέδουσα, που υπέθαλψες, χωρίς να μπορείς να κοιτάξεις κατάματα, μην πετρώσεις τις ελπίδες σου.

Σειρήνα, που τις χορδές της ευαισθησίας σου ανακάλυψε, για να παίξει τους πιο θρηνητικούς σκοπούς της δικής σου της ύπαρξης. 


Πολλαπλές οι εκφάνσεις και οι μεταμφιέσεις της,  αθόρυβοι οι θίασοι και οι οιωνοί, που συνοδοιπορούσαν, μέχρι που η αναγνώριση και η αποδοχή της να έχει γίνει έλος δυσχερές και περίπλοκο, δίχως διαφυγή και ξέφωτα. 


Γιατί ο καθένας υπομένει την ολόδικη του, προσωπική και ανεπανάληπτη κατάθλιψη, σαν Σίσυφος, που δεν προσδοκά πια την εξιλέωση καμιάς κορυφής και τη λύτρωση. 


Είναι, λοιπόν, ορθότερο να μιλάμε για «καταθλίψεις» όχι μόνο γιατί οι καταστάσεις αυτές διαφέρουν σχετικά με την έναρξη, την ένταση, τη διάρκεια, αλλά γιατί μεταλλάσσονται ως προς το είδος των αρνητικών σκέψεων, τη φύση των συμπτωμάτων, την προοπτική της αντιμετώπισης, και τις γνωστικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους. 

Πολύ περισσότερο επειδή ταξινομούνται ανάλογα με το σημάδι, που αφήνουν ανεξίτηλο, σαν εξάνθημα του πόνου στην ύπαρξη: 

Αν δεν συντρίψουν οι διαταραχές αυτές, ίσως αντιστραφούν σε δημιουργικότητα-αλλά σίγουρα θα γίνουν αθέλητοι και υποβλητικοί σύντροφοι, που καιροφυλακτούν να διαλύσουν, να εξισορροπήσουν, να εντείνουν ή να προτρέψουν μέχρι το θάνατο. 


Γι αυτό δεν αντιδρά με προβλέψιμο τρόπο κάθε οργανισμός στη φαρμακευτική αγωγή, επειδή τα αντικαταθλιπτικά καταφέρνουν να απαλύνουν τα εμφανή μόνο και επιφανειακά συμπτώματα, ενώ αφήνουν τη σήψη ανενόχλητη να κατατρώει τα σωθικά: Η συναισθηματική αιμορραγία είναι εσωτερική, ενδόμυχη, σταθερή ακόμα και όταν οι διακυμάνσεις της στην καθημερινότητα παραπλανούν πως οδηγούν προς την ίαση ή ποντίζουν μέχρι την απελπισία, την αδιαφορία και την απόγνωση. 


Η κατάθλιψη περνά από τις πύλες της ζωής κάθε ανθρώπου. Άλλοτε με πολιορκητικούς κριούς ως νεύρωση και παραλήρημα, κάποτε σαν προειδοποιητικό σάλπισμα σε μια Ιεριχώ ανοχύρωτη, μερικές φορές ως εναλλακτική και δευτερογενές όφελος, σπανιότερα ως ρομαντική μελαγχολία ή ποίηση, συχνά ως άλωση και ψύχωση και σχεδόν πάντα ως πένθος. 


Η δίκη μου κατάθλιψη ενσκήπτει ως επέλαση και ως κατάλυση. Παραλύει το νου, στριφογυρίζει τη σκέψη κάμπτει τις αντιστάσεις του λογισμού, επιχειρηματολογεί με τη συντέλεια, φοβερίζει τη λογική με ιαχές και σοφίσματα. 


Η δίκη μου κατάθλιψη συμμαχεί με το θάνατο όσων αγάπησα. 

Απειλεί με την απώλεια της απλής λεπτομέρειας, που δεν πρόσεξα και αυτή εξεγέρθηκε να αφανίσει τον κόσμο μου.

Εκβιάζει με τα ιδανικά και χαρμόσυνα περασμένα, που για πάντα και αμετάκλητα έχασα.

Κραδαίνει τις οιμωγές της αποσύνθεσης όσων λάτρεψα, και στέφει τον ανάλγητο χρόνο εναντίον μου. 


Η δική μου κατάθλιψη εξαπολύει ετυμηγορίες για όσα παρέλειψα, και στήνει εδώλια για λόγια ανείπωτα και ατελέσφορες σχέσεις. 


Η δική μου κατάθλιψη απέχει πάντοτε ένα τρεμάμενο βήμα από το θρίαμβο ή τον όλεθρο, ακροβατεί υστερικά ανάμεσα στην οδύνη και στην έκσταση, παραπατά στους γκρεμούς ή στις πεδιάδες του ανενημέρωτου χάρτη μου. 


Η δική μου κατάθλιψη έγινε τυραννία και νόσος ανήκεστη, επειδή νέμεσις και άτις από τις επιλογές μου ορίστηκε. 


Πολυχώρος Συμβουλευτικής


Συμβουλευτικές Υπηρεσίες


Ατομικές συνεδρίες και συμβουλευτικές παρεμβάσεις για θέματα τροποποίησης συμπεριφοράς, ζητήματα ψυχικής υγείας και αιτήματα αναδόμησης δεξιοτήτων. 

Προκαλέστε και διαχειριστείτε την αλλαγή στη ζωή σας. 


Παραδείσου 5, Αγία Παρασκευή Αττικής


Διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα και Κύπρο


Κάντε κράτηση για διά ζώσης ή διαδικτυακό ραντεβού στο σύνδεσμο: 


https://forms.gle/kTgYCb8gyUrdS6sk8


Υπεύθυνος: Δρ Ευστράτιος Παπάνης


email: polyhoros@polyhoros.net


Τηλ. 6980541390



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ψυχολογικά μυστικά»

13 Ψυχολογικοί και κοινωνιολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών

Προλαμβάνοντας την Κατάθλιψη