Οι συγχορδίες των φάλτσων




Δρ Ευστράτιος Παπάνης

Πεπλανημένοι όσοι θεωρούν πως οι θεσμοί, οι νόμοι, οι αξίες, οι κανονισμοί, η αντιπροσωπευτική (και όχι η άμεση) δημοκρατία, η εξουσία και τα έθιμα διαφυλάττουν τη συνοχή και την ταυτότητα της κοινωνίας.

Σε κράτη, όπου η ανομία και η διαφθορά μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσω της μίμησης, της διδασκαλίας, της παράδοσης, του νεποτισμού και της συμβουλευτικής παρότρυνσης (πρέπει να έχεις γνωστό για να πετύχεις, ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος, θείοι στα μεθοκόρωνα, άρπαξε να φας και κλέψε να έχεις), όλα τα παραπάνω έχουν διαβρωθεί, ώστε να στεγάζουν αχρεωστήτως τους ημιμαθείς και να χρησιμεύουν ως κρησφύγετα ή λημέρια των ηλιθίων, των πανούργων και των αδιστάκτων.

Γιατί οι ίδιοι οι θεσμοί κατακλύζονται από την εισδοχή ακραίων και ανάλγητων ανθρώπων, που στελεχώνουν ετσιθελικά τις δομές και τρομοκρατούν με πρωτόκολλα, με ψηφοφορίες αφελών ή αγελαίων, με αρμοδιότητες, με πολυνομία, με αμφισημία και με άκαμπτες ιεραρχίες τους αμφισβητίες.

Καθώς, όμως, οι αποκλίσεις δεν ερμηνεύονται εύκολα από το νου και πανικοβάλλουν τους σιωπηλούς συνενόχους, το σύστημα εξασκεί τους αδαείς να επικεντρώνονται στα ανούσια και να μαγνητίζονται από τον ασφαλή και συμβατικό μέσο όρο, πείθοντας τους πως είναι εξαίρεση και μειοψηφία οι απομακρυσμένες τιμές μιας κατανομής και επικίνδυνη η ενασχόληση τους με εκείνες.

Επομένως, η κοινωνία αυτορρυθμίζεται ή απορροφά τους κραδασμούς κάθε (αυτ)απάτης, επειδή ο κοινός πολίτης δεν είναι ούτε αρκετά ενάρετος ούτε αρκούντως πονηρός ή συμμετοχικός, για να χαλά την ομοιόσταση και τη συναινετική της φαυλότητας αρμονία.

Καθώς, λοιπόν, οι εφησυχασμένοι οργάζουν από οικειότητα προς την αυταπόδεικτη λογική, τείνουν να αγνοούν κάθε φάλτσο, ανεχόμενοι εξίσου τους βαρύτονους και τους υψίφωνους, τους άρπαγες και τους δοτικούς, τους χαρισματικούς και τους ατάλαντους, τους ηθικούς και τους αργυρώνητους, τους υποκριτές και τους ντόμπρους, προς χάριν της προσωπικής και κοινωνικής νηνεμίας.

Έτσι το ετερόκλητο αυτό μείγμα από ακραίους, από λάτρεις της μεσότητας και από ευρισκόμενους σε κατάσταση νιρβάνα αποκρύπτει τη φαιδρότητα του, καλυπτόμενο πίσω από την φαινομενολογία των τύπων και των διαδικασιών, έχοντας ως πρόφαση είτε την αυτοαξιολόγηση είτε την επανάληψη και αναπαραγωγή των δικών του όρων: Τα ΜΜΕ αναλώνονται στο να δοξάζουν ή να αποκαθηλώνουν τα ίδια τα στελέχη τους, οι καλοί άνθρωποι κλίνουν το γόνυ σε είδωλα, χωρίς ποτέ να τους συγχωρούν την αναίδεια της διάκρισης και τα ρίπτουν μαινόμενοι στη γέενα του πυρός στην πρώτη παρασπονδία.

Στη θρησκεία εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς θρησκόληπτους ιερείς να συναγελάζονται με αδυσώπητους εκμεταλλευτές και ταπεινούς παπάδες.

Στα πανεπιστήμια κρετίνοι ανταγωνίζονται και γνωμοδοτούν για σοβαρούς επιστήμονες, αδιάφοροι παντογνώστες ενεδρεύουν στα αμφιθέατρα και όλοι μαζί ωδίνουν κυοφορώντας τους φοιτητές- ελπίδες και κλέος του γένους.

Στον Τύπο λειτουργικά αναλφάβητοι μετατρέπονται σε συντάκτες και τιμητές, ενώ οι άξιοι αναλώνονται στα διανυκτερεύοντα και στα πένθη.

Στην πολιτική κάθε αγαθή πρόθεση γίνεται βορά στη νομή της εξουσίας και οι περίεργοι, που διαφοροποιούνται, όπως ο Καποδίστριας, μνημονεύονται ως αφελείς ρομαντικοί, που διανοήθηκαν να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι τόσο πιο εύκολο να εκλέγεσαι, αξιοποιώντας και καπηλευόμενος κάθε νόσον και αναπηρίαν, εξάλλου

Στα σχολεία ανεπαρκείς και διαταραγμένοι αναμιγνύονται με οραματιστές, βαριεστημένους, συμβιβασμένους, προσηλωμένους στη διαπαιδαγώγηση, εμμονικούς με το καθήκον και όλοι μαζί προσπαθούν να τιθασεύσουν την εν κρανίω τρικυμία του εκάστοτε υπουργού ή μεταρρυθμιστή της παιδείας.

Οι συγχορδίες των φάλτσων, που συγχωνεύονται και κρύβονται πίσω από εντυπωσιακά σόλα, μοιάζουν με γαλήνη και μελωδία στα ώτα όσων έχουν ξεπουληθεί. Όμως πάντα θα παράγουν αρνητές, που ίσως κάποτε φέρουν την ανατροπή και την δικαιοσύνη.


Πολυχώρος Συμβουλευτικής


Συμβουλευτικές Υπηρεσίες


Ατομικές συνεδρίες και συμβουλευτικές παρεμβάσεις για θέματα τροποποίησης συμπεριφοράς, ζητήματα ψυχικής υγείας και αιτήματα αναδόμησης δεξιοτήτων. 

Προκαλέστε και διαχειριστείτε την αλλαγή στη ζωή σας. 


Παραδείσου 5, Αγία Παρασκευή Αττικής


Διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα και Κύπρο


Κάντε κράτηση για διά ζώσης ή διαδικτυακό ραντεβού στο σύνδεσμο: 


https://forms.gle/kTgYCb8gyUrdS6sk8


Υπεύθυνος: Δρ Ευστράτιος Παπάνης


email: polyhoros@polyhoros.net


Τηλ. 6980541390

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ψυχολογικά μυστικά»

Προλαμβάνοντας την Κατάθλιψη

Μήπως είστε ναρκισσιστής