Δεκαεπτά εύκολες, χαλεπές ή ακατόρθωτες δραστηριότητες, για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας

 


 Δεκαεπτά εύκολες, χαλεπές ή ακατόρθωτες δραστηριότητες, για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας 

Δρ Ευστράτιος Παπάνης


Γράψτε κάποιους λόγους για τους οποίους η σημερινή μέρα θα πάει καλά. Γεγονότα, που περιμένετε να συμβούν ή ακόμα καλύτερα, θετικές δράσεις, που εσείς θα προκαλέσετε.


Κλείστε τα μάτια, πριν ξεκινήσετε, και φανταστείτε τις διαδρομές, που θα ακολουθήσετε, τα πρόσωπα, που θα συναντήσετε, τις ενέργειες, στις οποίες θα προβείτε, τα πιθανά εμπόδια ή δυσκολίες, που θα αντιμετωπίσετε, τα φαγητά που θα δοκιμάσετε και οτιδήποτε άλλο σκοπεύετε να κάνετε. 

Συνθέστε μια αναπαράσταση με εικόνες, ήχους, ερεθίσματα και δημιουργήστε έναν νοητό χάρτη ή σχεδιάγραμμα.


Απογειώστε την κοινωνική σας δικτύωση, επιλέγοντας να επικοινωνήσετε με ένα πρόσωπο, για το οποίο δεν είχατε προγραμματίσει κάτι. Μιλήστε με έναν συγγενή σας ή φίλο, κάποιον που έχετε χαθεί ή όποιον άλλο έχει μικρύνει αθέλητα στη ζωή σας. Αν είστε τολμηροί, επιχειρήσετε να γνωρίσετε έναν εντελώς ξένο ή να προσεγγίσετε εκείνο το γνωστό, με τον οποίο δεν είχατε ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις. Όσο δικτυώνεστε με άτομα, που δεν απηχούν τη φιλοσοφία σας, τόσο η πληροφορία θα ρέει προς όφελος σας.


Ξεκλέψτε μισή ή μία ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας σας (όχι μετά το πέρας κάθε εργασίας ή απασχόλησης, αλλά ενόσω συμβαίνουν πράγματα), που θα την αφιερώσετε σε οτιδήποτε θέλετε εσείς, ακόμα κι αν είναι εντελώς άσκοπο, τρελό ή ανόητο.


Προκαλέστε μία αλλαγή στο καθημερινό σας πρόγραμμα ή μια μεταβολή στις συνήθειες, έστω κι αν πρόκειται για την επιλογή ενός διαφορετικού δρόμου, καθώς επιστρέφετε. Δοκιμάστε μια νέα γεύση φαγητού ή ποτού, διαβάστε κάτι εντελώς καινούριο, μπείτε σε ιστότοπους μακριά από τα επαναλαμβανόμενα ενδιαφέροντα σας, ριψοκινδυνεύστε κάτι ασήμαντο κι ανώδυνο, μέχρι να γίνει η διακινδύνευση ξεβόλεμα και περιπέτεια.


Καταγράψετε σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις με τα συνοδευτικά συναισθήματα τους, τα πρόσωπα ή τα γεγονότα, που τα προκάλεσαν, τις αντιδράσεις, τα κίνητρα τους εκλυτικούς παράγοντες; τόσο τους δικούς σας, όσο και των άλλων.


Επιλέξτε έναν σημαντικό συγγραφέα, φιλόσοφο, στοχαστή ή ποιητή και διαβάστε ένα απόσπασμα από το έργο του. Καταγράψετε τις νέες λέξεις και τις σημασίες τους ή κάποια από τα αποφθέγματα του, που σας έκαναν εντύπωση.


Αποτολμήστε κάτι ελάχιστο για τη σωματική σας υγεία, ακόμα κι αν προλαβαίνετε μόνο έναν απλό περίπατο στο κοντινό πάρκο.


Προβείτε σε μια ανεπαίσθητη καλή πράξη, επειδή ο μόνος τρόπος να γίνετε ευτυχισμένος, δεν είναι με το να μεριμνάτε για την ευτυχία σας, αλλά με το κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους. Παραχωρήστε προτεραιότητα στο δρόμο, βοηθήστε σε κάτι, συμμετέχετε, μιλήστε τρυφερά ή ευγενικά, βάλτε λίγο χαμόγελο στο ύφος σας. Αλλάξτε τις στάσεις σας απέναντι στους αγαπημένους και εκπλήξτε τους με κάτι απρόσμενα θετικό.


Βάλτε το κάλλος και την ομορφιά στη ζωή σας. Ανακαλύψτε το ωραίο μέσα σε κάθε συνηθισμένο, κοινό, γκρίζο ή χρωματιστό, ξετρυπώστε το θαυμάσιο μέσα στη λεπτομέρεια, εκπλαγείτε με την τέχνη, τα εικαστικά, γίνετε μύστες της αρμονίας και του μέτρου.


Αποκαλύψετε ένα μυστικό σας σε κάποιον, ακόμα κι αν χρειαστεί να περιγράψετε μια αδυναμία ή παραξενιά σας. Βγάλτε από μέσα ολα τα σοβαροφανή, που αθροίζονται στην ψυχή σας και τη βαρύνουν, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι παρά σκουπίδια και περιττώματα δήθεν αξιών, ατελέσφορων υποχρεώσεων, δυσεπίλυτων ανασφαλειών και ετεροκαθοριζόμενων συμβάσεων. Οτιδήποτε σας απελευθερώνει είναι προτιμότερο από κάθε τι δεσμευτικό. Γι αυτό κοροϊδέψετε τις ιδιότητες σας, παίξτε με τους τίτλους σας, ταπεινωθείτε με τη διακωμώδηση, επειδή είναι το εφήμερο, που έτσι κι αλλιώς τους απαξιώνει.


Μην αφήνετε τη μέρα να σας παρασύρει. Αποκτήστε συνειδητότητα και επιλέξτε εμπρόθετα τη ροή των γεγονότων. Ή απλά αφεθείτε και παρατηρήστε, αλλά πάντοτε εσκεμμένα και αναστοχαστικά. Εσείς αποφασίζετε για τους ρυθμούς, δεδομένου ότι αυτοί καθορίζουν την ψυχική σας υγεία και την ποιότητα της ζωής.


Αμφισβητείστε τα θέσφατα σας, βάψετε με τα χρώματα της στωικότητας τις προσποιητές κόκκινες γραμμές σας, ανοίξτε τις ειρκτές των σκέψεων και τα στεγανά σας, λυτρωθείτε από στερεότυπα και προκαταλήψεις.


Σημειώστε τα πράγματα που περιμένετε με ανυπομονησία, καταγράψτε όσα έχετε στη ζωή σας, τα οποία πριν ένα έτος σας έλειπαν, τονίστε όσα μάθατε σήμερα και τι σας δίδαξαν τα λάθη της ημέρας.


Τραβήξτε πολλές φωτογραφίες από τα αγαπημένα σας πρόσωπα και θυμηθείτε με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση τις στιγμές από εκείνα, που απωλέσατε. Βιαστείτε να πείτε ολα τα σ αγαπώ που προλαβαίνετε. Μόνο που πρέπει να το εξαργυρώσετε σε χειροπιαστές πράξεις.


Θέστε απλούς, εφικτούς, ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους. Ενισχύστε τον εαυτό σας, εφόσον τους πραγματοποιείτε. Καταγράψτε όσους δεν προλάβατε ή αναβάλατε και κάντε τους προτεραιότητα για την επόμενη μέρα. Κατανοήστε τις ανάγκες σας, ιεραρχείστε τις δυσκολίες, βρείτε πρόσωπα, που θα διευκολύνουν, επιλέξτε τη σωστή ώρα και μην επιχειρείτε πολλά πράγματα μαζί. Τα συστήματα των προβλημάτων καταρρέουν, εφόσον τα αποδομείτε ένα προς ένα.


Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τηρήσετε τίποτα από τον κατάλογο αυτό, μην απογοητευθείτε. Κάθε λεπτό, που σας χαρίζεται είναι ένα δώρο που εσείς επιλέγετε αν θα το βεβηλώσετε, αν θα το αξιοποιήσετε, αν θα το αγνοήσετε ή αν θα επιτρέψετε να σας το πάρουν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ψυχολογικά μυστικά»

Προλαμβάνοντας την Κατάθλιψη

Μήπως είστε ναρκισσιστής