Η περιπέτεια των 45 λεπτών ξεκινά από το ψηλότερο τμήμα της Αγιάσου από μια περιοχή που ονομάζεται Φαμάκα (λόγω του εξοχικού κέντρου σε σχήμα ενός ομώνυμου παλιού πλοίου) ή Καζίνο. Οι διάλεκτοι, τα παρατσούκλια και τα τοπωνύμια της Λέσβου είναι υπερβολικά ευφάνταστα, ακριβή, σκωπτικά και φιλοσοφικά, αντικατοπτρίζοντας το λυρισμό, τους στριφνούς αιώνες και τις πολιτιστικές επιρροές ενός τόπου, που αποτελούσε τον μπαξέ των αυτοκρατοριών με προσανατολισμό πάντοτε προς την συμβολική ή γεωγραφική Ανατολή. Μπιζάνι, Ελβετία, Φτιρίνη (περιοχή με φτέρες) και λίγο πιο πάνω τα αιολικά απομεινάρια Πόταμα (ανεβαίνει ο τόνος στην προπαραλήγουσα) κατά το μήτερα, πάτερα, Πάναγια (μ) της Αγιασωτικής κλητικής.
Πολλές πινακίδες δείχνουν εμμονικά την κατεύθυνση και την απόσταση για το Πλωμάρι, όποτε η πιθανότητα να αστοχήσετε και να βρεθείτε σε κάποιο από τα αρχαία χωριά των θρύλων (Πενθίλη, Άντριγια) ελαχιστοποιείται.
Κατάφυτες οι πλαγιές με καστανιές, μηλιές, βυσσινιές, κερασιές, αχλαδιές, καρυδιές ελιές και πεύκα σε σημείο, που το ίδιο το «πολυφάρμακον» Πήλιο να ωχριά μπροστά στην ποικιλομορφία τους και την πυκνότητα της βλάστησης.
Η φύση καμιά φορά οργιάζει, για να αποκρύψει τις φρίκες ή να καταλαγιάσει την οιμωγή. Έτσι το 1929, 4 χιλιόμετρα μακριά από την Αγιάσο στο δρόμο προς Μεγαλοχώρι ιδρύθηκε το Σανατόριο, παραμυθία για τη φυματίωση και ελπίδα ότι το κάλλος αναμεμειγμένο με οξυγόνο θα ξόρκιζε το κακό. Τα κτίρια λειτουργούν μέχρι σήμερα με πολλαπλούς σκοπούς, αλλά το στίγμα ακόμα τα κηλιδώνει: Το ίδρυμα Ανιάτων, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι της Αγιάσου.
Ο Όλυμπος της Λέσβου (967 μέτρα) γυμνός, βραχώδης και πολύμορφος, επιβάλλει τον όγκο του περιορίζοντας τους ορίζοντες. Εξίσου ψηλός με το βουνό των Θεών, όχι γιατί του παραβγαίνει σε ύψος, αλλά γιατί, όπως κάθε προελληνικό όνομα, τρανεύει από τους μύθους και τις αφηγήσεις, που τον περιβάλλουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου