Χριστουγεννιάτικα φωτάκια

 Δρ Ευστράτιος Παπάνης

Η Ψυχολογία με λόγια απλά



Λίγοι μόνο το γνωρίζουν…

Ίσως κάποια παιδιά και εκείνες οι ψυχές, που λίγο πριν πετάξουν, ντύνονται τα ρούχα της παιδικότητας, αποδιώχνοντας την οίηση και τα προσχήματα.

Μερικοί λένε πως και οι μεγάλοι μπορούν να το νιώσουν, όταν βουτούν τις αισθήσεις τους στη φαντασία και στο κρυμμένο, αόρατο παράλογο, που διαφεντεύει τις λεπτομέρειες, και τις μασκαρεύει, κάνοντας τις να μοιάζουν με νόηση και πραγματικότητα.

Μόνο σε αυτούς γίνεται προφανής η διαπίστωση πως οι άνθρωποι μπορούν να δουν τόσα χρώματα, όσα και τα συναισθήματα τους και να ακούσουν τόσους ήχους, όσες και οι λέξεις, που προφέρονται, όταν ξεγλιστρούν από τη λογική και αναβαπτίζονται στις λίμνες της καρδιάς ή του παράφορου.

Όμως η πολύχρωμη οικουμένη και οι αρμονικές συγχορδίες της, που είναι τόσο διάφανη όλο το χρόνο, όσο καλυμμένοι και κρυφοί παραμένουν οι λογισμοί της καθημερινότητας, λένε πολλοί, πως τα Χριστούγεννα φανερώνεται σε όλους, καλούς και κακούς, επειδή εκείνες τις μέρες αντανακλά τα λαμπερά χρώματα του Παραδείσου, καθώς επισκιάζει τα σκότη και ενοποιεί τα αντίθετα.

Έτσι, λοιπόν, αν τα μάτια σας καθηλωθούν στην πορφυρή πανδαισία ενός στολισμένου δέντρου, που αναβοσβήνει και πάλλεται, κι αν ήχοι ξεπηδούν ακόμα και από τη μοναξιά ή τη θαλπωρή ή την ανάμνηση, δεν είναι τα χρώματα που σας ζαλίζουν και οι νότες της γιορτής, αλλά η έκσταση της ύπαρξης και των άπειρων εκφάνσεων της, που λαμποκοπά ατόφια και δονείται σαν ύμνος, γιατί απευθύνεται στο Σύμπαν.

Τα ίδιο φως, θυμηθείτε, σας πολιορκεί, όταν με καθάρια καρδιά δείτε το βλέμμα όσων σας περιβάλλουν, επειδή τα συναισθήματα τους είναι χρώμα και οι καημοί τους ραψωδίες και μουσική.

Κι αν προσέξετε καλύτερα μέσα στα στολίδια και στις φάτνες, στις μελωδίες και τα κάλαντα κρύβονται όλες οι ματιές που σας αγάπησαν, όλα τα Χριστούγεννα, που χάθηκαν, και οι ευχές, που σε άλλες διαστάσεις εκπληρώθηκαν.

Όταν ντυθείτε κι εσείς την παιδικότητα ή ανοίξετε τα κλουβιά της ψυχής να δραπετεύσει, θα δείτε εκεί ανάμεσα στα χριστουνεννιάτικα φύλλα των δέντρων και στα αστέρια και στα χρώματα, όσους αγαπήσατε και έγιναν πένθη, να σας προσκαλούν στην έσχατη και υπέρλαμπρη μαγεία, που κοσμεί όλα τα αόρατα και τα θεία


Ατομικές Συνεδρίες Συμβουλευτικής: Κλείστε ραντεβού. Διά Ζώσης ή Διαδικτυακά 

Ακαδημίες Ψυχολογίας. Εγγραφείτε: 

Δωρεάν βιβλία Ψυχολογίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ψυχολογικά μυστικά»

13 Ψυχολογικοί και κοινωνιολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών

Προλαμβάνοντας την Κατάθλιψη