Να είστε αυτόνομοι




Δρ Ευστράτιος Παπάνης

https://psichologiagr.com

Ο βαθμός της αυτονομίας καθορίζει τη σχέση σας με την ελευθερία, την αυτοεκτίμηση, την εξέλιξη, την ψυχική ισορροπία και την προσωπική ολοκλήρωση.

Η επιδίωξη του αυτοκαθορισμού είναι τόσο καίρια, που κάθε έκπτωση σε αυτήν, ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα ή για ψυχολογική άμυνα, ισοδυναμεί με υποβάθμιση της αξιοπρέπειας και με αποδοχή του ραγιαδισμού, της υποτέλειας, της εξάρτησης, της αλλοτρίωσης, της απώλειας ταυτότητας.

Η ανεξαρτησία και η αυτορρύθμιση είναι συνυφασμένη με την πολλαπλότητα των επιλογών και τούτο ακριβώς εγγυάται η παιδεία, οι εμπειρίες, η αποδοχή του διαφορετικού, η έκθεση στο άγνωστο και στο καινοφανές.

Η αυτόνομη προσωπικότητα δεν αποδέχεται θέσφατα, αξιώματα και αυθεντίες.

Δεν εντυπωσιάζεται από κοινωνικούς ρόλους, φήμη, εξουσίες.

Αποζητά την απόδειξη, το επιχείρημα, τη λογική, αρνείται το σύνθημα, τις ακραίες τοποθετήσεις, την υποκρισία, την αστήρικτη γνώμη, τις προκαταλήψεις, το ρατσισμό και δεν εντυπωσιάζεται από την πρόσκαιρη δόξα.

Αναζητά πολλαπλές πηγές για όσα υποστηρίζει, αναλύει πρωτογενή στοιχεία, κρίνει μεθοδολογίες έρευνας, ανατρέπει δογματισμούς, στέκεται επιφυλακτικός μπροστά στην αυθαίρετη κριτική και αποστρέφεται τη μη διασταυρωμένη είδηση.

Αμφισβητεί την ομοφωνία της μάζας, τις αστήρικτες θεωρίες, τις προπαγανδιστικές σκευωρίες, τα ψευδή δεδομένα, την ανευθυνότητα και τις διαδόσεις.

Απομακρύνει τους συμπλεγματικούς και δε συναναστρέφεται εκείνους, που απαιτούν να ακροβατείς σε κάθε συνδιαλλαγή μαζί τους.

Είναι ρεαλιστής, αλλά βουτά κάθε τόσο στη φαντασία, πραγματιστής που μπορεί να εκφραστεί και με το μύθο, να μαγνητιστεί από την παράδοση, την ενόραση, το εξωτικό και διανοητής, που αποδέχεται τις ποικίλες μορφές γνώσης.

Η μεγάλη εικόνα της πορείας και ο τελικός προορισμός δε σταματά να καθοδηγεί τις προσπάθειες του αυτόνομου ανθρώπου, ο οποίος όμως θέτει προσπελάσιμους και αξιολογήσιμους στόχους, που συνδέονται με την εναργή εικόνα του τέλους.

Ο αυτόνομος άνθρωπος ξέρει τι ελέγχει και τι όχι. Η γνώση των ορίων του είναι πιο σημαντική από την ασάφεια των ασύνορων υποσχέσεων. Αγαπά τις πράξεις, συνάπτει συμμαχίες και επενδύει στα υποστηρικτικά δίκτυα του, ελέγχει τους αντιπάλους και οργανώνει σχέδια δράσης.

Η αγάπη για την αυτονομία είναι εγγενής, σύμφυτη, καταγεγραμμένη στα γονίδια και ενσωματωμένη στις επιδιώξεις. Εξαιτίας αυτής οι σχέσεις στηρίζονται στην αμοιβαιότητα, στο σεβασμό, στην ελεύθερη βούληση.

Η ανεξαρτησία είναι η αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για να αναδείξετε την ιδιαιτερότητα της ύπαρξης σας


Πολυχώρος Συμβουλευτικής


Συμβουλευτικές Υπηρεσίες


Ατομικές συνεδρίες και συμβουλευτικές παρεμβάσεις για θέματα τροποποίησης συμπεριφοράς, ζητήματα ψυχικής υγείας και αιτήματα αναδόμησης δεξιοτήτων. 

Προκαλέστε και διαχειριστείτε την αλλαγή στη ζωή σας. 


Παραδείσου 5, Αγία Παρασκευή Αττικής


Διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα και Κύπρο


Κάντε κράτηση για διά ζώσης ή διαδικτυακό ραντεβού στο σύνδεσμο: 


https://forms.gle/kTgYCb8gyUrdS6sk8


Υπεύθυνος: Δρ Ευστράτιος Παπάνης


email: polyhoros@polyhoros.net


Τηλ. 6980541390

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ψυχολογικά μυστικά»

13 Ψυχολογικοί και κοινωνιολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών

Προλαμβάνοντας την Κατάθλιψη