Οι εξεγερμένοι λογισμοί της ευφυίας

 



Δρ Ευστράτιος Παπάνης

https://psichologiagr.com

Οι ευφυείς άνθρωποι έχουν αναγκαστικά λογισμούς εξεγερμένους, ανατρεπτικούς και παράφορους..

Μια από τις μεγαλύτερες ενδείξεις υψηλής ευφυΐας είναι η άρθρωση δομημένου και ανατρεπτικού λόγου ενάντια σε κάθε σύστημα, επιστημονικού και μη, που έχει παγιωθεί, σε κάθε μορφή συστηματικής επιρροής ή εξουσίας, σε κάθε τι που μέσα στη χρονικότητα του φαντάζει λειτουργικό και κατά συνέπεια βολικό και ζητούμενο από τις μάζες.

Επειδή δεν υπάρχει τίποτα πιο συντηρητικό, θνησιγενές και υπονομευτικό της εξέλιξης από εκείνους που εξαρτούν την αυτοεκτίμηση τους από το άρχειν.

Γι αυτό οι ευφυείς άνθρωποι είναι λογισμοί εξεγερμένοι και παράφοροι. Ακόμα και μέσα στη φαινομενική απομόνωση από τα τεκταινόμενα, με φαντασία, αποκλίνουσα σκέψη και ανεξερεύνητα κίνητρα αναδομούν το παλιό, για να οραματιστούν και να διαμορφώσουν το μελλοντικό και το αδοκίμαστο.

Ακραίοι στις απόψεις τους, φανατικοί με τις δικές τους αλήθειες, σπάνια γίνονται κατανοητοί και αποδεκτοί από τη δογματικότητα της εποχής τους.

Θα περάσουν χρόνια μέχρι η κοινωνία να ενστερνιστεί τη θεωρία τους, και αφού την προσαρμόσει, να την αποδεχτεί ως αναγκαιότητα.

Η πραγματική ευφυΐα, επομένως, δεν είναι μηχανισμός προσαρμογής σε νέες πραγματικότητες βάσει των προηγούμενων εμπειριών, αλλά πηγή δημιουργίας καινοτόμων δεδομένων και ανασύνθεση των στοιχείων, που υπνώτουν σε προαιώνιες σκέψεις και επιχειρήματα.

Η επαναστατικότητα της ευφυΐας δεν έχει κοινωνική χροιά ούτε υφίσταται, για να προσδίδει ταυτότητα, να υποθάλπει αυτοπροσδιορισμούς ή για να συμπλέει με συρμούς και με μόδες. Ακόμα κι αν οι εκφάνσεις της είναι πολλαπλές, σπάνια η ευφυΐα δεν γίνεται συνοδοιπόρος της σύγκρουσης. Κι αυτό είναι ένα κριτήριο να την αναγνωρίσετε, ακόμα κι αν ο στασιαστής στρέφεται εναντίον σας.


—-

Πολυχώρος Συμβουλευτικής


Συμβουλευτικές Υπηρεσίες


Ατομικές συνεδρίες και συμβουλευτικές παρεμβάσεις για θέματα τροποποίησης συμπεριφοράς, ζητήματα ψυχικής υγείας και αιτήματα αναδόμησης δεξιοτήτων. 

Προκαλέστε και διαχειριστείτε την αλλαγή στη ζωή σας. 


Παραδείσου 5, Αγία Παρασκευή Αττικής


Διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα και Κύπρο


Κάντε κράτηση για διά ζώσης ή διαδικτυακό ραντεβού στο σύνδεσμο: 


https://forms.gle/kTgYCb8gyUrdS6sk8


Υπεύθυνος: Δρ Ευστράτιος Παπάνης


email: polyhoros@polyhoros.net


Τηλ. 6980541390

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ψυχολογικά μυστικά»

Προλαμβάνοντας την Κατάθλιψη

Μήπως είστε ναρκισσιστής